Ga naar hoofdinhoud

Geveltuintjes wedstrijd 2024

10augDe hele dagGeveltuintjes wedstrijd 2024

Event Details

Met leuke prijzen!

Stichting ANIMO stimuleert al meer dan 25 jaar groen in de stedelijke omgeving. Regelmatig organiseren wij onder andere een geveltuintjeswedstrijd voor inwoners van Alkmaar. U kunt uw geveltuin ook dit jaar daarvoor aanmelden en wij nodigen u van harte uit hieraan mee te doen.

Wat is een geveltuin?
Een geveltuin is een strook met planten gelegen tegen een gevel van een huis, schuur of schutting. Het tuintje is meestal niet breder dan een of twee straattegels, en wordt onderhouden door de bewoner. De bewoner legt de tuin zelf aan. U mag ook een boomspiegel aanmelden. Een boomspiegel is de grond rond de voet van een boom. In veel gemeentes is het toegestaan om op gemeentegrond een geveltuintje aan te leggen. Ook in Alkmaar is dat het geval.  Op de stoep moet voldoende ruimte overblijven voor voetgangers, kinderwagens en rolstoelen. Voor meer uitleg zie: www.alkmaar.nl onder geveltuinen en boomspiegels.

Tips voor uw geveltuin:

  • Kies voor sterke planten, liefst biologisch, dan is het zekerder, dat er geen bijengif op zit. Veel planten in tuincentra zijn nog niet allemaal gifvrij. Vraag naar biologische planten.
  • Kies voor zoveel mogelijk vaste planten. Dan hoef je het belangrijke bodemleven weinig te verstoren en het scheelt onderhoud. Onkruid krijgt dan namelijk weinig kans.
  • Kies bij voorkeur biologische aarde. Voor veel  tuin- en potgrond worden grote natuurgebieden afgegraven. Op https://www.bio-kultura.nl/verkooppunten kunt u verkoopadressen van biologische grond vinden.
  • Bij veel schaduw; kies schaduwplanten. Bij veel zon; kies planten die het goed doen in de zon. Als ze op de goede plek staan redden ze het zelf.
  • Langs muren is het vaak wat droger en warmer. Geef net geplante planten in de beginperiode genoeg water, net als in periodes van langdurige droogte.
  • Veel kale muren? Zet klimplanten neer, dat voorkomt hittestress, brengt verkoeling en veel vergroening en het vermindert geluidsoverlast. Ook biedt het schuilplaatsen voor allerlei dieren. Er zijn genoeg prachtige klimmers die muren niet beschadigen. Een klimhulp/rek is handig, dan heeft u weinig onderhoud.

Andere tips:

Meer tips voor geveltuintjes vindt u op https://www.groenemorgen.org/250geveltuinenalkmaar
Biologische kwekerijen vindt u op biotuinwijzer.nl/overzicht/
Meestal kunt u daar ook biologische grond kopen.
Welke planten geschikt zijn, vind je op bijvoorbeeld https://www.groei.nl/tuin/tuinplanten/vaste-planten/handige-planten-voor-een-geveltuin .

Beoordeling inzendingen geveltuinen.
Bij de beoordeling wordt gekeken naar:

  • Biodiversiteit, dus veel soorten, liefst inheemse en biologische planten.
  • “Bijenboog” of Bloeiboog: zoveel mogelijk bloei het hele groeiseizoen door, van groot belang voor de bijen.
  • Bodembedekkers: is de bodem goed bedekt door de verschillende planten?
  • Verder: staan er klimplanten, zijn er bijenhotels en/of nestkasten?

Aanmelding Geveltuintjeswedstrijd

Stuur tot uiterlijk 10 augustus een mail (animo@animo-alkmaar.nl) of gebruik het contactformulier op de website van ANIMO: www.animo-alkmaar.nl (kopje: Contact). Of stuur een mail naar coordinator@animo-alkmaar.nl Als u geen beschikking over mail heeft, kunt u ons bellen op tel.

06-39781926
Stuur maximaal 3 foto’s en vermeld eventuele bijzonderheden, het adres, uw naam en telefoonnummer.  U mag natuurlijk ook het geveltuintje van iemand anders nomineren.

Prijsuitreiking
Een deskundige jury zal na 10 augustus alle aangemelde geveltuintjes beoordelen. U krijgt bericht van ons wanneer de prijsuitreiking zal plaatsvinden. Heel veel succes met uw geveltuin en tot ziens!

Time

De hele dag (Zaterdag)(GMT+00:00)

Back To Top