Ga naar hoofdinhoud

Op de Nationale Boomfeestdag worden elk jaar in heel Nederland feestelijk bomen geplant met kinderen van de basisschool.
Daarom wordt het de Nationale Boom”feest”dag genoemd.

Bomen voor de toekomst
Bomen zijn belangrijk voor een gezonde leefbare toekomst. Kinderen zijn de generatie van de toekomst.  Daarom is de Nationale Boomfeestdag in het leven geroepen. Met de kennis van het belang van bomen zullen kinderen bomen waarderen en in de toekomst willen behouden.

Stichting Animo organiseert in samenwerking met de gemeente en Stadswerk072 elk jaar een feestelijke Boomfeestdag met een basisschool. Samen met de kinderen van groep 6 of 7 worden een of meerdere bomen geplant in of bij het schoolplein. Stichting Animo kiest een schoolplein uit dat relatief versteend en weinig groen in de omgeving heeft. Voorafgaand het planten is er een leuke les over bomen. Doel is op een speelse manier ontdekken hoe heel bijzonder een boom is. Op de boomplantdag mogen de kinderen de wethouder zelf helpen de bomen daadwerkelijk te planten. Dat is altijd weer een groot feest met harken, stampen en gieteren. Een mooie herinnering voor later.

“Bekijk de foto’s onderaan dit artikel voor een indruk van de Boomfeestdag!”

Belangrijk voor de biodiversiteit
Bomen zijn onmisbaar voor zeer veel diersoorten die de boom nodig hebben om in hun levensvoorziening te voorzien. Denk hierbij aan voedsel, schuil- en nestgelegenheid.
Wist je dat er in een boom wel meer dan 450 verschillende diersoorten leven? Een boom is hiermee een superbiotoop/leefgebied.

Milieu & Klimaat
Bomen zijn onmisbaar bij klimaatverandering. Zij nemen CO2 op, vangen fijnstof af (kleine roetdeeltjes) uit de lucht op en produceren zuurstof.
De bladeren verdampen vocht en zorgen hiermee voor verkoeling. Een volwassen boom staat gelijk aan het effect van wel 10 airco’s Hiermee is een boom zeer belangrijk om hittestress in de stedelijke omgeving als een woonwijk te voorkomen. Bomen zorgen ook voor afvang van wind en zorgen hiermee in koude seizoenen voor isolatie van de gebouwen in hun omgeving en dus een lager energieverbruik.

Bomen zorgen ook voor een betere afvoer van water bij  (hevige) regenbuien, en houden het water lang vast in hun wortels en de bodem rond de boom. Bomen en planten zijn dus prioriteit bij klimaatadapatatie.
Het wortelgestel van bomen zorgt ervoor dat de grond stevig is en niet wegspoelt bij hevige regenbuien.

 

Fotograaf Sven Oyntzen
Back To Top