Ga naar hoofdinhoud

ANIMO respecteert de natuur en wil dat graag met bewoners en bezoekers delen

Er zijn drie wandelingen samengesteld om van de natuur in de stad te genieten.

  • Stinzenflora                            langs het Bolwerk in het centrum en de Alkmaarder Hout
  • Bomenrand en waterkant      langs de rand van de binnenstad
  • Oudorpergoud                       groene oase in het hart van de Alkmaarse bebouwing
    De drie wandelroutes inclusief beschrijving voor onderweg kunt u als folder downloaden in de “blauwgemarkeerde” tekst hieronder.

Stinzenflora
De Alkmaarder Hout is het oudste stadspark van Nederland. In 2007 bestond de Alkmaarder Hout 400 jaar. Dit stadspark heeft een unieke flora, net als het Bolwerk. Het Bolwerk is de vroegere stadswal met bomen en een singel en hiermee de oud-historische stadsgrens van Alkmaar.

De Alkmaarder Hout werd ontworpen om een ‘wandelgebied langs beboomde wegen’ te laten ontstaan. De opbouw met slingerpaden, beken en lanen komt uit een plan in Engelse Landschapsstijl van L.A. Springer.

Vooral in het voorjaar is in dit park een keur van geuren en kleuren te vinden. U vindt omschrijvingen en vindplaatsen van bijzondere planten, aangeduid in een wandeling. Van nature kwamen deze planten niet voor, maar ze zijn verwilderd en van uit tuinen en begraafplaatsen en worden stinzenflora genoemd.
Allerlei vrijwilligers van bij ANIMO aangesloten verenigingen (vooral van de KNNV, ook van de IVN) hebben een inventarisatie gemaakt van deze plantjes. Dat betekent minstens een jaar goed opletten en tellen. Om ook anderen te laten meegenieten is in 2007 bovengenoemde wandeling uitgezet langs de vindplaatsen. Het loont  de moeite om de vaak uitbundig bloeiende soorten te bewonderen.

De wandeling heet Stinzenflora , is uitgegeven in 2007 en te verkrijgen bij het VVV en de bibliotheek.
Neem uw familie mee, laat de liefhebbers van moderne apparatuur de GPS-coördinaten opzoeken en u heeft voor ieder wat wils. Geheel uitgerust en voorzien van hernieuwde ‘groene’ energie komt u weer thuis.

Bomenrand en waterkant
Tevens is er een wandeling gemaakt door het centrum van Alkmaar, die u langs prachtige bomen en waterranden leidt. Deze wandeling is 2 á 3 uur en heet Bomenrand en waterkant

Oudorpergoud
Tot slot kunt u voor een wandeling van 1,5 tot 2 uur in het oudste en heel bijzondere poldertje van Nederland terecht. Het poldertje is voor mens en dier een parel in de bebouwde omgeving. De wandeling sluit aan op het wandelnetwerk Noord-Holland. Onderweg treft u veel kijkmomenten aan die u langs vele prachtige planten en weidevogels voert. Deze wandeling heet de  Oudorpergoud

Back To Top