Stichting ANIMO, voortzetting van de in 1992 opgerichte OMA, bestaat sinds januari 1997.
De leden van Animo, de organisaties dus, geven vanuit hun brede expertise gevraagd en ongevraagd advies of beantwoorden vragen over het gemeentelijk groen- en milieubeleid. Bij voorkeur in het voortraject waarin het beleid gevormd wordt. De doelstelling is om in gezamenlijkheid met alle betrokkenen tot een zo optimaal mogelijk resultaat en beleid te komen.
ANIMO is ontstaan om alle organisaties die zich bezig houden met natuur en milieu op elkaar af te stemmen. ANIMO is een platform. Het overlegt regelmatig met de gemeente Alkmaar. De leden van de stichting ANIMO vertegenwoordigen in de meeste gevallen een natuur- of milieuorganisatie. Het IVN, de KNNV, de Vogelwerkgroep, maar ook Kennemerwind en SAWA zijn vertegenwoordigd in ANIMO.
ANIMO denkt mee, en denkt vooruit met de gemeentelijke instanties die zich bezighouden met het natuur- en milieubeleid.
De uitgaves die Stichting ANIMO in de verschillende jaren produceerde, zijn producten om trots op te zijn. We noemen de uitgave “Kleur voor je deur” over geveltuinen en een nu actueel stuk over de mogelijkheden voor de Alkmaarder Hout. Ook zijn er brochures met wandelingen in Alkmaar met oog voor de natuur , een dvd over 400 jaar Alkmaarder Hout en een voorstel voor de minst schadelijke mogelijkheden voor het verkeer.
Naast het geven van adviezen voert ANIMO ook regelmatig projecten uit die de natuur en het milieu onder de aandacht brengen. ANIMO publiceert tevens informatie die als richtlijn kan dienen voor uitvoerenden van natuurprojecten binnen de gemeente.
Voorbeelden van projecten zijn:
– Verlicht Milieu, waarbij scholieren lampen maken van gerecycled materiaal
– Nacht van de Nacht in het donkerste gedeelte van Alkmaar
– Geveltuintjes in ”stenige” straatjes en de geveltuintjeswedstrijd
Aanvullend worden er excursies, prijsvragen en andere activiteiten georganiseerd.