Ga naar hoofdinhoud

Alkmaarderhout belangrijk bolwerk voor vleermuizen

De Alkmaarderhout is van groot belang voor vleermuizen. Met name oude bomen met holtes zijn, naast gebouwen, vogelnest- en vleermuisnestkasten, verblijfplaatsen voor vleermuizen. Het oude Westerlicht is nu verbouwd. Daar zaten veel vleermuizen. Om toch te zorgen dat de vleermuizen een plaats hebben om te wonen, zijn er veel vleermuizenkasten opgehangen in de Alkmaarderhout.

In de Alkmaarderhout staan relatief veel oude bomen met (spechten)gaten of holtes waarin vleermuizen kunnen verblijven. Ook oude bomen met loszittend schors zijn goed voor vleermuizen. Elke oude boom die wordt gekapt betekent verlies van een mogelijke verblijfplaats. Vleermuizen wisselen in de zomer regelmatig van boom verblijfplaats. De Alkmaarderhout is daarom belangrijk vanwege de verblijfplaatsen die het vleermuizen kan bieden  en daardoor positief bijdraagt aan de bescherming van vleermuizen.

In het park Alkmaarderhout kan men tegenkomen de Rosse Vleermuis, een echte boomholtebewoner. Maar ook de gewone Grootoor-, Water-, de Gewone Dwerg-, de Ruige Dwergvleermuis en de Laatvlieger.

Alle inheemse vleermuizen hebben de status  “Beschermde Diersoort” volgens de Wet Natuurbescherming van 2017.

Grootoorvleermuis

Rosse vleermuis

Back To Top