Ga naar hoofdinhoud

Staand dood hout
In de Alkmaarder Hout zie je op veel plaatsen omgevallen bomen liggen. Deze liggen er niet voor niets. Veel dieren en planeten leven hiervan of wonen erin.

Op een enkele plaats is staand dood hout te vinden, zoals hier bij het kneppelbruggetje. Je ziet dat er bovenop een nieuw boompje aan het groeien is.

Dood hout als leefruimte
Dood hout wordt verorberd door veel soorten organismen die zich in de loop der evolutie aan deze leefruimte aangepast hebben. Afhankelijk van de houtsoort en de stand van het vervalproces zijn ongeveer 600 soorten paddenstoelen en rond de 1350 keversoorten betrokken bij het volledig remi-neraliseren van het houtlichaam.

Veel dieren en planten die op dood hout aangewezen zijn staan op de rode lijst van bedreigde soor-ten. Deze soorten zijn in hoge mate afhankelijk van bepaalde verval- en decompositiefasen van hout. Paddenstoelen, biezen, mossen, varens en vele insectensoorten zoals mieren, vliesvleugelen en vlinders vinden hier hun woongebieden. Het grootste deel van onze duizend wespen- en bijen-soorten zijn op oud en dood hout aangewezen.

Back To Top