Ga naar hoofdinhoud

Liggend dood hout is afkomstig van afgestorven of gekapte bomen of delen daarvan. Vroeger werden de dode bomen uit de Alkmaarder Hout verwijderd, maar nu niet meer. Dood hout is erg waardevol voor allerlei planten en dieren en draagt dus bij aan de biodiversiteit. Deze bomen bij de speelweide liggen er vanaf ongeveer 2013.

Grofweg onderscheidt men staand dood hout, oftewel nog niet omgevallen afgestorven bomen of hun delen, en liggend dood hout dat al op de grond ligt. Staand dood hout is zeldzamer.

Dood hout wordt verorberd door allerlei dieren en planten die zich in de loop der evolutie aan deze leefruimte aangepast hebben. Afhankelijk van de houtsoort en de stand van het vervalproces zijn ongeveer 600 soorten paddenstoelen en rond de 1350 keversoorten betrokken bij het volledig remineraliseren van het dode hout.

Veel dieren en planten die op dood hout aangewezen zijn staan op de rode lijst van bedreigde soorten, waarvan sommige met uitsterven. Deze soorten zijn in hoge mate afhankelijk van bepaalde verval- en decompositiefasen van hout. Paddenstoelen, biezen, mossen, varens en vele insectensoorten zoals mieren, vliesvleugelen en vlinders vinden hier hun woongebieden. Het grootste deel van onze duizend wespen- en bijensoorten is aangewezen op oud en dood hout.

Back To Top