Ga naar hoofdinhoud

Deze prachtige boom is een Hongaarse Eik (Quercus frainetto)

Kenmerken

Een snelgroeiende boom met een regelmatige vorm. De bladeren zijn zeer donkergroen. De knoppen en jonge twijgen zijn grijs behaard. De bladeren worden wel 20 cm lang en staan op een korte bladsteel.

De bomen kunnen 20-25 m hoog worden en in de herfst worden ze prachtig geel. De boom heeft opvallende gele katjes.

Heiligdom

Eiken werden door voorchristelijke bewoners van West-Europa gebruikt als boom heiligdom.

Een voorbeeld hiervan is de Heilige eikvan Den Eik bij Oosterhout. De roomse Heilige Bonifatius, een christelijk missionaris die heidenen vervolgde om hun religie, werd bij Dokkum door de voorchristelijke Friezen doodgeslagen omdat hij hun eikenheiligdommen had verbrand en daarmee door dreigde te gaan tot er geen heilige eik meer over was. Het woord eik is verwant aan het Indische igja dat verering betekent. Het woord druïdes is verwant met het Keltische woord voor eik, zo was de verzamelplaats van de Galaten bekend als Drunemeton (“eikheiligdom”). De toevoeging ‘frainetto’ in de wetenschappelijke naam ‘Quercus frainetto’ betekent: uit Hongarije afkomstig.

Giftigheid

Zowel de bladeren als de eikels van de eik bevatten tannine. Deze tannines kunnen het maag-darmstelsel irriteren. Eikels zijn giftig voor mensen, hoewel er indianenstammen waren die zich voornamelijk met eikels voedden door ze zo te bereiden dat de tannines er grotendeels uit verwijderd werden. Paarden, schapen en runderen zijn zeer gevoelig voor dit gif, maar varkens verdragen eikels goed. Ook wilde zwijnen, herten en eekhoorns eten veel eikels.

Back To Top