Ga naar hoofdinhoud

Klimop (Hedera helix) is een groenblijvende klimplant die met hechtwortels zichzelf in een boom of een schutting omhoog werkt.

De groenblijvende Klimop bloeit vanaf september tot november. Klimop komt in bomen pas in bloei als ze zo hoog is geklommen dat er voldoende licht gevonden wordt. De bloemen, die in bolvormige schermen staan, zijn erg in trek bij allerlei soorten insecten, bijvoorbeeld zweefvliegen, wespen, bijen, kevers, de laatste hommels en dagvlinders. In het najaar bloeit niet zo veel meer, dus de klimop is een ware kroeg voor bijvoorbeeld atalanta, distelvlinder, gehakkelde aurelia en dagpauwoog. Ze gaan daarna in winterslaap of trekken weg en zullen maanden niet eten. Het boomblauwtje legt ook zijn eieren op klimop.

Risico’s van Klimop:

Vanwege de verkeersveiligheid en om aan de zorgplicht voor bomen te voldoen, inspecteren  boomspecialisten gemiddeld eens per drie jaar de bomen op gemeentelijk (visuele boomveiligheidscontroles.  Om gebreken aan een boom te constateren zou het noodzakelijk zijn om de stamvoet, de stam en zware takken vrij te hebben van klimop.

Feiten en fabels over klimop:

Klimop is van enorme waarde voor de biodiversiteit en met name voor insecten die in de herfst nog nectar nodig hebben. Vogels, bijvoorbeeld uilen, kunnen zich goed verschuilen in het altijd groene gebladerte.

Langs wegen absorbeert Klimop heel veel fijnstof en stikstofoxiden.

Klimop vormt geen gevaar voor de bomen. Sommige klein blijvende boomsoorten kunnen echter geheel overgroeid worden. De boom dient alleen als steun, de klimop parasiteert niet op de boom.

Klimop is een uitstekende isolatie voor huizen. Een muur blijft kurkdroog achter het klimopgebladerte, maar bij kalkhoudend cement en scheuren in de muren bestaat het risico op schade door ingroeien.

Wil je meer weten over klimpop? Klik dan op onderstaande link voor een leuke folder over klimop.

Back To Top