skip to Main Content

Bomen voor de toekomst, Nationale Boomfeestdag 10 november in Alkmaar

Op woensdag 10 november 2021 organiseerde Stichting Animo de Nationale Boomfeestdag in Alkmaar met basisschool De Wegwijzer. De kinderen plantten 3 bomen op hun eigen schoolplein.

De  bomen zijn aangeboden door Stadswerk072.
Wethouder Robert te Beest, voorzitter Arie van Diepen van Stichting Animo en Paul Bakker, docent van De Wegwijzer deden startschot door samen met de kinderen de eerste schep te zetten.

Bomen maken gezond
Het thema van de nationale Boomfeestdag 2021 is: “Bomen maken gezond”
Bomen zijn naast een bijdrage aan onze gezondheid ook onmisbaar om klimaatverandering tegen te gaan.

Groene schoolpleinen zijn goed voor de gezondheid, beweging en concentratie van kinderen. Ook maken kinderen er meer vrienden en wordt er minder gepest. Ook voor docenten zorgen bomen voor ontspanning en een sneller herstel van aandachtvermoeidheid en stress.

Klimaatverandering
Om klimaatverandering tegen te gaan zijn bomen onmisbaar. Zij vangen Co2 op, filteren fijnstof uit de lucht en produceren zuurstof. Ze verkoelen de omgeving tijdens warme periodes en zorgen voor het vasthouden van water bij droogte en betere opname bij stortbuien.

Biodiversiteit
Een boom is een superbiotoop en biedt een rijke leefomgeving  voor veel soorten.
In één boom leven wel meer dan 450 verschillende soorten dieren en insecten.

Groene schoolpleinen
Stichting Animo kiest dit jaar het schoolplein van De Wegwijzer omdat dit een relatief versteend schoolplein is en er een aantal bomen gekapt moesten worden voor de nieuwbouw van de school. Drie bomen planten op  een schoolplein met en voor de komende generatie tijdens de Klilmaattop in Glasgow laat zien dat het niet moeilijk is om wat te doen.

Oproep aan alle scholen: Vergroen je schoolplein !
Animo roept alle scholen op om bomen en planten te planten op hun schoolplein. Gezond voor iedereen op school en goed voor natuur en milieu. Kinderen ervaren en leren op een positieve manier dat je zelf eenvoudig wat kunt doen voor een gezonde wereld.
Bomen leveren schaduw op versteende locaties  als een schoolplein.

Informatie voor scholen
Gemeente Alkmaar biedt subsidie aan voor het vergroenen van schoolpleinen.

 

 

Boomfeestdag 2021 Foto’s Spijkershoot Productions, fotograaf Sven Oyntzen
Back To Top