skip to Main Content

Nacht van de Nacht zaterdag 30 oktober Kom speuren en vleermuizen spotten!

Foto©Jan Koeman
Foto: I. van Kooten

Wat weet jij van het donker?
Kom vleermuizen spotten!

Wie durft er met ons mee het donker in tijdens de Nacht van de nacht? Op een mooie locatie in Alkmaar gaan we het donker beleven. We zullen nu andere zintuigen moeten gebruiken, zoals de tast,  oren en  neus.
Verspreid in de botanische tuin staan vragen over de nacht. Weet jij in het donker alle vragen te vinden? Beantwoord ze en maak kans op een prijs! Onderweg kan het zomaar dat je vleermuizen kan spotten met een batdetector, de specialisten vertellen je er graag over.

Zaterdag 30 oktober
Op de jaarlijks terugkerende Nacht van de Nacht vragen is er aandacht voor het belang van natuurlijke duisternis. In heel Nederland worden activiteiten georganiseerd en doven honderden deelnemende bedrijven en gemeenten het licht in gebouwen en gaat reclameverlichting uit.

Stichting Animo (Alkmaarse Natuur en Milieu organisaties)
Animo organiseert een leuke en leerzame speurtocht. Wie heeft er profijt van het donker en waarom is de nacht belangrijk. Wie weet  spot je vleermuizen en win je een prijs als je alle vragen beantwoord !
Kinderen kunnen zich uitleven met kleur en knutselplaten.

De activiteit is buiten en geschikt voor kinderen en volwassenen.
Tip: neem een zaklantaarn mee!

Waar en wanneer
zaterdag 31 oktober,  19:00 – 21:00
Adres       Berenkoog 43 (voorheen 37, op industrieterrein De Beverkoog), 1822 BH Alkmaar
Entree      Euro 2,50  kinderen tm 12 jaar gratis

De activiteit gaat door bij regen.
Er is een overdekt terras (koffie, thee, limonade)

Aanmelden
Per mail:     animo@animo-alkmaar.nl
Informatie
Tel 06 29 536 589

Achtergrond artikel

Bewustzijn licht en donker

Natuur
Planten en dieren zijn afhankelijk van het dag en nacht ritme voor een gezond leef gedrag. Voor rusten, voedsel zoeken, schuilen en de weg vinden, zijn het licht van de dag en het donker van de nacht nodig.

Ook voor mensen is de nacht en haar duisternis belangrijk. Het hormoon dat ervoor zorgt dat wij een gezond slaap en waakritme hebben, wordt geproduceerd bij het invallen van schemering en donker. In deze tijd met een groeiend bewustzijn van het gebruik van schone energie is het besef op welke momenten wij energie gebruiken net zo interessant.

Lichtvervuiling
Wij staan er vaak niet bij stil en verlichting lijkt zo vanzelfsprekend, maar is het op sommige plekken nodig of juist storend. Als je op straat loopt, is het opvallend dat juist niet de woningen, de plekken waar mensen zijn, het meeste licht produceren, maar de plekken waar juist geen mensen zijn. Denk aan etalages, lichtreclames, gesloten bedrijfspanden en parkeergarages.

Licht lijkt een noodzakelijk bijeffect van de verstedelijking en de 24-uurs-economie. Inmiddels is het in Nederland en andere geïndustrialiseerde landen bijna onmogelijk om nog plekken te vinden waar de hemel echt donker is.

Onderzoek
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kunstlicht gedurende de nacht veel invloed heeft op nachtdieren, zoveel dat het soms zelfs levensbedreigend is voor veel soorten. Op dit moment loopt de studie “Licht op Natuur” van het NIOO, Nederlands Instituut voor Ecologie en de WUR, Wageningen Universiteit naar de effecten van licht in de nacht in de natuur.

Onze astronaut Andre Kuipers zag als geen ander vanuit de ruimte hoe veel licht er is op aarde en is ambassadeur van Nacht van de Nacht.

Back To Top
X