skip to Main Content

Dode egel begraven? Doe dit niet!

Je hebt een dode egel gevonden. Dat is natuurlijk een triest gezicht. Veel mensen willen zo’n dood dier begraven of gooien hem in de container. Waarschuwing: doe dit NIET!

In deze tijd van het jaar kun je op de vreemdste plekken egels in winterslaap vinden. Dat kun je gemakkelijk verwarren met een dode egel. Egels in winterslaap ademen zeer weinig en onregelmatig. Ook voelen ze koud aan (de lichaamstemperatuur kan dalen tot wel 2ºC) en ze kunnen zelfs lijkstijf lijken. Een verstoorde egel reageert soms nauwelijks. De stekels kunnen heel subtiel bewegen en soms maken ze een zacht blazend geluid. Zieke of verzwakte egels kunnen door de lage buitentemperaturen erg koud worden. Een onderkoelde egel kan ook dood lijken.

Kort geleden vond een meisje een  ‘dode’ egel in de buurt. De egel ging de container in. Omdat Egelwerkgroep Nederland vroeg of zij de egel wilde aanmelden voor lijkschouwing (zie https://www.dwhc.nl/egel-eekhoorn-dwhc-speerpuntdieren-2019) opende ze de container weer. Tot haar grote schrik zag ze dat het ‘dode’ egeltje lichtjes bewoog! Bijna-dood dus. Momenteel is de egel bij de dierenarts en egelopvang in behandeling.

Een op het oog dode egel hoeft dus niet dood te zijn!
Bekijk de egel kritisch.
Als de egel op een veilige beschutte plek ligt waar niemand hem ziet, laat de egel liggen.
Zo niet leg haar/hem heel voorzichtig op een veilige beschutte plek (onder bosjes).
Egels zijn gevoelig voor stress, raak zo min mogelijk en kort mogelijk aan.

 

 

Help de egel
Informeer en deel dit bericht met zoveel mogelijk mensen.
Bijv op social media, Facebook enz.

Help het Nationaal egelonderzoek:
Geef de locatie door op onderstaande website, hiermee help je het nationale egelonderzoek om te weten hoe het met dit mooie dier gaat,
https://waarneming.nl/go/erinaceus-europaeus/?

Bron: Egelwerkgroep Nederland

 

Back To Top
X