skip to Main Content

Duisternis: oerkwaliteit van de leefomgeving

de hemel bij nacht

Op 26 oktober organiseren Natuur en Milieufederaties voor de 15de keer de Nacht van de Nacht. Doel is om de hoeveelheid lichtvervuiling te verminderen en energie te besparen. Echte duisternis wordt steeds zeldzamer en elke generatie groeit op met minder sterren. Dat zien we ook op onze kaarten terug.

Door verlichting in de avond en nacht kunnen wij langer actief zijn (werken, sporten en uitgaan) en voelen wij ons veiliger. Maar het heeft ook een keerzijde. Zo’n twee derde van de wereldbevolking leeft in gebieden waar de kunstmatige verlichting sterker is dan de natuurlijke verlichting. Voor Europa is dit zelfs 99%. Nederland spant de kroon en is één van de meest verlichte landen ter wereld. Echte duisternis wordt steeds zeldzamer.

Schaduwkant van ons licht

Deze keerzijde van ons licht wordt in een artikel in de Correspondent  heel mooi ‘de schaduwkant van al ons licht’ genoemd. Volgens het artikel verliezen we als mensen langzaam de relatie met de kracht van de nacht. Elke generatie groeit op met minder sterren en heeft geen herinnering aan hoe het vroeger was. Nog even en we zijn met z’n allen vergeten hoe een sterrenhemel eruit ziet. En die sterrenhemel was er al voor wij er waren. Dus daarmee we raken ook steeds meer vervreemd van onze oerbron. WEnR deed in 2005 een groot onderzoek naar hoe mensen duisternis beleven. Een krappe meerderheid vindt het belangrijk is dat het ’s nachts donker is. In het buitengebied hebben mensen meer behoefte aan nachtelijke duisternis dan in de stad. Zijn de mensen in de stad al dusdanig vervreemd van de natuur dat zij minder behoefte hebben aan een mooie sterrenhemel? vragen de onderzoekers zich af.

Stichting Animo, de Alkmaarse Natuur en Milieu organisaties, organiseert een avond-wandeling en vaartocht op 26 oktober  tijdens “Nacht van de Nacht”

Gaat u mee het donker beleven?

Opgave en reservering per mail of per telefoon:
animo@animo-alkmaar.nl
tel. 06 – 29 536 589

Informatie : zie nieuwsbericht op deze website

Het volledige interessante artikel over het  onderzoek naar duisternis in Nederland leest u hier op de website van Atlas voor de  Leefomgeving.

Back To Top
X