skip to Main Content

        

Uw mooie geveltuintjes of beplante boomspiegels in de gemeente Alkmaar 2020 en win een prijs.

Als u een klein tuintje heeft gecreëerd langs een muur of in een boomspiegel in de openbare ruimte van de gemeente Alkmaar, kunt u deze nomineren voor de Geveltuintjeswedstrijd van Stichting ANIMO.

Een geveltuin is een strook begroeide openbare ruimte die gelegen is tegen een gevel of muur van een huis. Het tuintje is meestal niet breder als een straattegel en wordt onderhouden door de bewoner van dat huis. Planten en bloemen kunnen spontaan langs de gevel groeien of men kan door het verwijderen van enkele tegels zelf een tuintje aanleggen. Ook een zelf beplante boomspiegel kan in aanmerking komen.

De gemeente Alkmaar, de gemeente Heerhugowaard en ANIMO geven de volgende richtlijnen voor het maken van geveltuintjes:
• het trottoir moet begaanbaar blijven voor invalidenwagens, kinderwagens etc, Er moet een meter overblijven. (behalve als, zoals in de spoorbuurt, er geen bredere trottoirs zijn)
• men mag maximaal 1 tegel breed (30/30 cm) uit de gevel verwijderen
• zand mag men vervangen door grond tot een diepte van maximaal 40 cm, ivm kabel en leidingen (bij vaste planten en 1jarigen hoeft vaak geen grond vervangen te worden). zand en puin dient men af te voeren.
het gebruik van inheemse planten die beter zijn voor vlinders en bijen worden aanbevolen. Diversiteit en gevelbedekking tellen zwaar mee. De geveltuin wordt door de bewoner onderhouden.
Bij de prijsuitreiking levert iedere aanmelding al een plant op!!!

Een deskundige jury zal alle tuintjes bekijken. U krijgt bericht wanneer de prijsuitreiking zal plaatsvinden (waarschijnlijk in augustus of september).

Aanmelding Geveltuintjeswedstrijd
U kunt het geveltuintje aanmelden via de website van ANIMO: www.animo-alkmaar.nl of van Natuurgids Alkmaar: www.natuurgidsalkmaar.nl

Wij vragen u naam, adres-locatie, telefoonnr en mailadres achter te laten, samen met een aantal foto’s (maximaal 3) en eventuele bijzonderheden.

   

 

Back To Top
X