Twaalfde keer project Verlicht Milieu van Stichting ANIMO

Op uitnodiging van ANIMO (natuur- en milieuplatform in Alkmaar e.o.) hebben een kleine 550 VMBO-scholieren hun uiterste best gedaan om prachtige lichtobjecten te maken van gebruikt materiaal. Zowel huishoudelijk als natuurlijk afval mocht gebruikt worden en dat levert een fascinerende diversiteit op.

Al voor de twaalfde keer is het gelukt dit project te organiseren. Met dank aan de hoofdsponsor de HVC groep Alkmaar, en daarnaast de gemeente Alkmaar.

Ook zijn het aantal deelnemende scholen uit alle uithoeken van Noord-Holland. We noemen even de vestigingsplaatsen van deze VMBO-instellingen: Alkmaar, Amstelveen, Heerhugowaard, Monnickendam, Purmerend, IJmuiden en Schagen.

De lampen zijn naar de HVC gebracht, om daar op 14 mei beoordeeld te worden door een jury. Deze jury bestaat uit leerlingen van de deelnemende scholen en wordt begeleid en voorgezeten door Wim van Veen.

Het hoogtepunt van Verlicht Milieu is toch wel de prijsuitreiking.

In de HVC

op woensdag 16 maart 2014

vanaf 13.30 uur

zullen de leerlingen, hun enthousiaste leraren en hun begeleiders horen welke lamp het mooiste of inventiefste was. Er zijn geldprijzen en uitjes te winnen. Wethouder Anjo van der Ven reikt de prijzen uit.

De lampen zijn neergezet en opgehangen bij de HVC groep (Huisvuilcentrale), om daar een jaar tentoongesteld te worden.

Projectleider en beeldend kunstenaar Erna Wiggermans is de draaiende motor bij Stichting ANIMO achter Verlicht Milieu, samen met een werkgroep. Alle scholen boven het Noordzeekanaal zijn uitgenodigd mee te doen.

Het project is in het leven geroepen om op allerlei manieren te verlichten: via het cradle to cradle-principe wordt afval hergebruikt, om daadwerkelijk te verlichten, maar wel met  energiezuinige lampen. Bijkomend voordeel is de verlichting van de scholierenhersens, die leren dat afval een tweede leven kan krijgen, die leren rekening te houden met energieverbruik en laatste maar zeker niet het minste, heel veel plezier beleven aan het scheppen van hun eigen creaties.