Prijsuitreiking Verlicht Milieu 2016

Op woensdag 16 maart om 14.00 uur reikte wethouder Anjo van de Ven van de gemeente Alkmaar tien prijzen uit aan leerlingen die hadden meegedaan aan de scholierenwedstrijd ‘Verlicht Milieu’. Dit is een wedstrijd voor VMBO-scholieren uit de lagere klassen, met als opdracht het maken van de mooiste duurzame lamp uit huishoudelijk of natuurlijk afval en restmaterialen.

 

Eerste prijs Verlicht Milieu

Vivian van Haren en Sanne Thomas wonnen de eerste prijs met een vrolijk ontwerp, een egel van lepels om een fles met vorkenpootjes. De lamp heeft een hoog schattigheidsgehalte, maar is toch niet aaibaar. De prijsuitreiking vond plaats bij de HVC in Alkmaar, hoofdsponsor van dit project.

 

 

De andere prijzen gingen naar resp.:

2. Richelle en Lieke Jan Arendsz College, Alkmaar takkenvoet met stoffen kap

3. Jari Louwen en Rebecca Ente Stedelijk Dalton College, Alkmaar hout met schorskap

4. Kelly en Lisa Clusius College, Schagen kloklampTweede prijs Verlicht Milieu

5 Don, Tenco Clusius College, Heerhugowaard robothoofd

6. Eva Brinkhorst Tender College, IJmuiden ijzeren vogeltje

7. Jetske en Marjet Clusius College, Heerhugowaard ijzeren hanglamp

8. Julia Ebbelaar Bernard Nieuwentijt College, Monnickendam ballonlamp

Ook was er een extra prijs voor Lucas Veuger, van het Clusius College Heerhugowaard, voor zijn flessenlamp met amuseglaasjes. Deze lamp zal een jaar lang in de wethouderskamer van Anjo van de Ven staan.Derde prijs Verlicht Milieu

Tenslotte was er een eervolle vermelding voor een nederlandlamp met ledlampjes, waar met zonne-energie een windmolentje wordt gevoed. Niet alleen mooi, maar ook technisch heel knap. Deze lamp is van Lara Gurgy en Michelle Knopp van het Willem Blaue College, Alkmaar

Op uitnodiging van ANIMO (natuur- en milieuplatform in Alkmaar e.o.) hebben ruim 500 VMBO-scholieren prachtige lichtobjecten gemaakt van gebruikt materiaal. De jury, bestaande uit leerlingen van de betreffende scholen en onder leiding van deskundige Wim van Veen, hebben de prijswinnaars gekozen. De lampen zijn beoordeeld op creativiteit, duurzaamheid, techniek, originaliteit en toepasbaarheid.

Dit jaar konden de aanwezige leerlingen bij de prijsuitreiking ook nog meedoen aan een afvalquiz, waarbij ze via hun mobieltjes het antwoord konden geven. Na de leerlingen wat lacherig inlogden, begon men steeds fanatieker te worden. Bij elke vraag kwam dan ook in beeld wie aan kop stond. Winnaar van de quiz was: Rebecca Ente.