ANIMO respecteert de natuur en wil dat graag met bewoners en bezoekers delen

Zo bestond in 2007 de Alkmaarder Hout 400 jaar. Dit stadspark heeft een unieke flora, net als het Bolwerk, een stadswal met bomen en een singel en de vroegere stadsgrens van Alkmaar.
De Alkmaarder Hout is het oudste park van Nederland en werd ontworpen om een ‘wandelgebied langs beboomde wegen’ te laten ontstaan. De opbouw met slingerpaden, beken en lanen komt uit een plan in Engelse Landschapsstijl van L.A. Springer.
Vooral in het voorjaar is in dit park een keur van geuren en kleuren te vinden. U vindt omschrijvingen en vindplaatsen van bijzondere planten, aangeduid in een wandeling. Van nature kwamen deze planten niet voor, maar ze zijn verwilderd van uit tuinen en begraafplaatsen en worden stinzenflora genoemd.
Allerlei vrijwilligers van bij ANIMO aangesloten verenigingen (vooral van de KNNV, ook van de IVN) hebben een inventarisatie gemaakt van de plantjes. Dat betekent minstens een jaar goed opletten en tellen. Om ook anderen te laten meegenieten is in 2007 bovengenoemde wandeling uitgezet langs de vindplaatsen. Het loont het de moeite om de vaak uitbundig bloeiende soorten te bewonderen.
De wandeling heet Stinzenwandeling, is uitgegeven in 2007 en te verkrijgen bij het VVV en de bibliotheek.
Neem uw familie mee, laat de liefhebbers van moderne apparatuur de GPS-coördinaten opzoeken en u heeft voor ieder wat wils. Geheel uitgerust en voorzien van hernieuwde ‘groene’ energie komt u weer thuis.
Tevens is er een wandeling gemaakt door het centrum van Alkmaar, die u langs prachtige bomen en waterranden leidt. Deze wandeling heet Bomenrand en waterkant.

Tot slot kunt u voor een wandeling van 1,5 tot 2u in het oudste poldertje van Nederland terecht. De wandeling sluit aan op het wandelnetwerk Noord-Holland. Onderweg treft u veel kijkmomenten aan die u langs vele prachtige planten en weidevogels voert. Deze wandeling heet de Oudorpergoud.